JU MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA-zvanična web prezentacija

AKTIVNOSTI

Korisničko ime i lozinka:Registruj se   

 

Za postavljanje komentara nije potrebna registracija; ako se sami registrujete, zaštiti ćete svoje ime. Članke mogu objavljivati samo radnici Škole. Podrška u primjeni novih tehnologija u nastavi

AKTIVNOSTI sekcija iz oblasti:

CC-TEAM / ISTORIJA / CIVITAS / MEDICINA I SESTRINSTVO / PRIR. NAUKE / FARMACIJA / EKOLOGIJA / VOLONTERI

STOMATOLOGIJA / STRANI JEZICI / SRPSKI JEZIK / PULS / SPORT / ŠAH / AIKIDO / MAT- FIZ-INF / ŠGERILA / ARHIVA

ISTORIJSKA sekcija

Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka
Učenice 1.razreda Stela Petković i Una Mijatović (I2) su uokviru "Dana sjećanja" i predmeta istorija osvojile 3.mjesto.
11 May 2021 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka
21 Apr 2020 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

 

„Zato hoću mira, da opelo služim
Bez reči, bez suza i uzdaha mekih,
Da miris tamjana i dah praha združim
Uz tutnjavu muklu doboša dalekih.“

Ovi stihovi Milutina Bojića  prethodili su molebanu i istorijsko – poetskom času  u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“,  održanom  7. februara 2020. godine, posvećenom ubijenim učenicima te škole.
Tog dana, 1942. godine, hladnim oružjem, bez ijednog ispaljenog metka, u selima Motike, Šargovac, Drakulić i rudniku Rakovac, ustaše su usmrtile 2300 Srba, od toga 551 dijete. Istoga dana  u školi u Šargovcu  ubili su 52 učenika  samo zato što su bili Srbi. 
Članovi Istorijske sekcije naše škole bili su dio sjećanja na ovaj tragičan događaj.                                                               
Tekst: Branka Štrbac, prof.
Fotografija: Branka Štrbac, prof.

18 Feb 2020 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

                                           

Posjetili smo Arhiv Republike Srpske, 10.12.2019. godine. Gostoprimstvo nam je ukazao arhivista Goran Đuran. U čitaonici nas je ukratko upoznao sa istorijatom Arhiva, sa vrstama dokumenata koji se u njemu čuvaju kao i o načinu sortiranja i čuvanja istih. Zatim smo se obreli u prostoriji za digitalizaciju gdje smo mogli vidjeti najsavremeniji skener koji omogućava čuvanje najstarijih dokumenata. Na kraju smo imali čast da posjetimo depo u kojem su smještene moderne stalaže za odlaganje arhivske građe. Učenici su sa velikom pažnjom i interesovanjem pratili i slušali arhivistu.
 

Tekst: Branka Štrbac, prof.
Fotografije: arhivista

 

18 Dec 2019 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Članovi Istorijske sekcije, u pratnji Branke Štrbac, posjetili su izložbu „50 godina od zemljotresa u Banjoj Luci“, u sklopu obilježavanja pola vijeka od zemljotresa koji je, 27. oktobra 1969. godine, razorio Banju Luku. U ovom zemljotresu poginulo je 15 osoba, 1117 povrijeđeno, a uništeno 86 000 stanova, 266 školskih objekata i veliki broj drugih ustanova. Učenici su imali priliku da vide fotografije, dokumenta i štampu iz tog perioda, kao i kratak dokumentarni film.
 

Tekst: Branka Štrbac, prof.
Fotografije: Branka Štrbac, prof.

 

24 Nov 2019 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Povodom obilježavanja osam vijekova Srpske pravoslavne crkve, članovi Istorijske sekcije su pripremili školsku izložbu.  Nakon što je Stefan Nemanjić, 1217. godine, obezbijedio Srbiji rang kraljevine, njegov brat, hilandarski monah Sava je kod nikejskog cara izdejstvovao osnivanje autokefalne Srpske arhiepiskopije, 1219. godine. Nikejski car i vaseljenski patrijarh su,  posebnom ispravom, proglasili Savu prvim srpskim arhiepiskopom. Od tada se širom Srbije, kao i u  krajevima van Srbije,  gdje su Srbi živjeli, podižu crkve i manastiri. Car Dušan je, 1346.godine, srpsku arhiepiskopiju izdigao u rang patrijaršije.   

Tekst: Branka Štrbac, prof.
Fotografije: Branka Štrbac, prof.

09 Nov 2019 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Na poziv Ministarstva prosvjete i kulture učenici naše škole su  prisustvovali  pomenu i parastosu žrtvama ustaškog zločina genocida u Spomen – području Donja Gradina. Imali smo priliku da pogledamo izložbu  likovnih radova učenika srednjih i osnovnih škola na temu „Stradanja i sjećanja na nevine žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac – Donja Gradina” i da prisustvujemo dodjeli nagrada  za najbolje literarne i likovne radove. Među najboljim literarnim radovima našao se i rad učenice VI razreda JU OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” iz Trebinja,  Danice Mandrapa, čukunuke Svetog mučenika jasenovačkog Vukašina. Pohvaljeni su likovni radovi učenica naše škole, Sandre Vukman, Anje Lolić i Tijane Šipka. Poslije polaganja vijenaca na grobnom polju „Topole“, prisustvovali smo parastosu svim žrtvama jasenovačkog logora.
Učenici su putovali u pratnji profesora istorije, direktora i sekretara škole.
 
Tekst: Branka Štrbac, prof.
Fotografije: David i Branka

12 May 2019 Objavio/la deJAna_admin

<< Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 Sljedeca stranica>>

Povratak na vrh

Forum! Klik! Wikipedia! Klik!YouTube! Klik!Facebook! Klik!
© COPYRIGHT 2008 ALL RIGHTS RESERVED by MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA http://www.medicinska-skola-bl.net