JU MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA-zvanična web prezentacija

AKTIVNOSTI

Korisničko ime i lozinka:Registruj se   

 

Za postavljanje komentara nije potrebna registracija; ako se sami registrujete, zaštiti ćete svoje ime. Članke mogu objavljivati samo radnici Škole. Podrška u primjeni novih tehnologija u nastavi

AKTIVNOSTI sekcija iz oblasti:

CC-TEAM / ISTORIJA / CIVITAS / MEDICINA I SESTRINSTVO / PRIR. NAUKE / FARMACIJA / EKOLOGIJA / VOLONTERI

STOMATOLOGIJA / STRANI JEZICI / SRPSKI JEZIK / PULS / SPORT / ŠAH / AIKIDO / MAT- FIZ-INF / ŠGERILA / ARHIVA

FARMACIJA- sekcije

Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

 


Početkom maja 2019. godine, učenici IV6, smjer farmaceutski tehničari, u pratnji profesorice Marine Kuburić, posjetili su fabriku lijekova "Hemofarm" d.o.o. Banjaluka. 

Posjeta je realizovana u sklopu nastave farmaceutske tehnologije, kako bi se učenicima približila industrijska proizvodnja lijekova, o kojoj su učili na teorijskoj nastavi. Učenici su imali priliku da se upoznaju sa principima dobre proizvođačke prakse i proizvodnim procesima, kao i da posjete laboratoriju za kontrolu kvaliteta čvrstih ljekovitih oblika.

Zahvaljujemo se zaposlenima u "Hemofarmu" d.o.o. na srdačnom prijemu.

13 May 2019 Objavio/la Marina Kuburic, prof.
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

U petak,15.12.2017. godine održano je finale takmičenja "Najbolja tehnološka inovacija 2017" u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. Najbolja tehnološka inovacija se dugi niz godina održava na teritoriji Republike Srbije i na teritoriji Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom nauke i tehnologije Republike Srpske.

Učenici nase škole su postigli sjajan rezultat i dokazali da su spremni na razne izazove. Farmaceutski tehničari III-6, prijavili su se sa dva tima : "KAM-tim" (Andrea Milaković, Milan Krnojelac, Kristina Kunić) i "Creative girls VNT" (Tanja Gigović, Valentina Knezević, Nevena Branković). Nakon prolaska kroz nekoliko eliminacionih krugova održanih u Srbiji, gdje su oba tima osvojila maksimalan broj bodova, "Creative girls VNT" su se odlično predstavile u polufinalu sa svojom inovacijom "Practicus stalacus - Stalak za epruvete".

U finale je prošlo 6 timova, medju kojima je i "KAM-tim" sa inovacijom DAY-PILL MASK, odnosno Preklopnom maskom za mobilni telefon sa spremnikom za tablete i alarmnom aplikacijom. KAM-tim je osvojio treće mjesto u finalu, bronzanu plaketu te novčanu nagradu kao podsticaj za dalji razvoj inovacije. Svi timovi su do finala imali organizovane brojne konsultacije i obuke u Inovacionom centru Banja Luka kao vid edukacije. 

Snimak finala takmičenja "Najbolja tehnoloska inovacija 2017" mozete pogledati klikom na link. * VIDEO : http://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=73798

Tekst napisala: Andrea Milaković, III 6

14 Jun 2018 Objavio/la Marina Kuburic, prof.
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Dana 29.9.2017. godine u Banjoj Luci naš tim “EcoFarm” osvaja prvo mjesto na "Evropskoj noći istraživača", sada već svima poznatom festivalu nauke koji se već par godina održava u nekoliko gradova BiH tj. u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu i Travniku... Naš tim EcoFarm se predstavio  prirodnim preparatima u ekološkoj ambalaži, odnosno preparatima koji su izrađeni od prirodnih sirovina kao što su kokosovo ulje, bijela glina i pčelinji vosak pakovanim u staklo i papir, materijale koji se mogu reciklirati ili kompostirati. 

Drugačiji pristup ovogodišnjoj temi “Kreirajmo bolje sutra” je bio i više nego dovoljan da se naš projekat svidi ne samo sudijama, nego i publici i da donese pobjedu. U sklopu nagrade koju smo osvojile bio je i dvodnevni odlazak u Sarajevo i prisustvo na konferenciji na prestižnom Burch univerzitetu. Tamo smo prisustvovale predavanjima stručnjaka iz različitih oblasti kao što su bioinžinjerstvo, ekonomija, IT tehnologije itd. Pored posjete univerzitetu obišle smo i razne znamenitosti grada Sarajeva i upoznale se sa istorijom i kulturom tog grada. 

Članovi tima: Aneta Stojmenovski, Aleksandra Babić, Marina Lazić, Tijana Miljević, Maja Mirjanić, Doris Jusić, Milica Malinić, Milica Tolimir i Sara Serdar

Tekst napisala:Sara Serdar, IV5

10 Jan 2018 Objavio/la Marina Kuburic, prof.
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

У просторијама ИЦБЛ-а и ЛАНАКО-а обиљежен је "Међународни дан дјевојчица у ИКТ-у" од стране "Gender"

центра Владе РС . У сриједу 26.04. средњошколци и основци су присуствовали на "Часу кодирања", а наредног

дана на конференцији "Прошири своје хоризонте". Такође, организован је и наградни конкурс, гдје су ученице

наше школе освојиле вриједне награде.

 

-Награђене ученице наше школе су :

Маја Регода ( II мјесто)

Андреа Милаковић ( IV мјесто)

Анђела Марковић, Теодора Кнежевић, Јована Громилић (V мјесто)

Валентина Кнежевић, Невена Бранковић, Тања Гиговић (VI мјесто)

 

Чланак написала Андреа Милаковић, II6

 

16 Jul 2017 Objavio/la Marina Kuburic, prof.
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

На 19. Међународној изложби идеја, иновација и стваралаштва 2017. године, учествовале су многе основне и средње школе из Републике Српске. Између осталог, на том списку нашла се и наша школа. Иност младих 2017.године одржан је у бањалучком Дому омладине од 19-21.априла 2017.године. Многобројни посјетиоци били су у могућности да се упознају са идејама из различитих области науке и живота.

ЈУ Медицинска школа Бања Лука представила се у најбољем свјетлу са 4 пријављена рада - Practicus stalacus (Невена Бранковић, Валентина Кнежевић и Тања Гиговић II-6), Day-pill mask (Андреа Милаковић II-6), апликација Pharmapedia (Ђорђе Станивук, Јована Громилић, Анђела Марковић, Теодора Кнежевић IV-6) и пројекат школског психолога Драгана Пуцара. Школа је освојила једну специјалну награду и једну бронзану плакету. Ментори ученицима су биле професорица Александра Њежић и професорица Марина Кубурић.

Чланак написала Андреа Милаковић, II6

16 Jul 2017 Objavio/la Marina Kuburic, prof.
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka


Banjalučka botanička bašta u Kampusu je prava zelena oaza našeg grada. Mnogobrojne biljne vrste, kako domaće, tako i endemske, našle su se na jednom staništu- u banjalučkoj botaničkoj bašti. Naši farmaceuti, II6, su sa profesoricama Aleksandrom Nježić i Marinom Kuburić i ove godine, 25.04.2017. godine, tradicionalno, bili gosti Instituta za genetičke resurse. Stručni saradnik u Centru za održivo korištenje genetičkih resursa, dipl. inž. Nikola Travar, upoznao je učenike sa svakim dijelom ove bašte, a posebno sa ljekovitim biljem, koje je privuklo veliku pažnju farmaceuta. 

Članak napisala Andrea Milaković, II6

 

08 Jul 2017 Objavio/la Marina Kuburic, prof.
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Učenici IV5 (farmaceutski tehničari), sa prof. Aleksandrom Nježić, su u srijedu, 4.5.2017. godine, posjetili Galensku laboratoriju Moja apoteka u Banjoj Luci i upoznali se sa izradom galenskih preparata i dobrom proizvođačkom praksom. U galenskoj laboratoriji se serijski proizvode galenski lijekovi i preparati u skladu sa propisima iz Farmakopeje, ispituje njihov kvalitet, kao i kvalitet sirovina od kojih se proizvode, i dostavljaju se u apoteke, gdje se izdaju pacijentima.

Kao i svake godine, budući farmaceutski tehničari su u sklopu nastave iz farmaceutske tehnologije posjetili i Medicinski fakultet, odjske za farmaciju, fabriku lijekova Hemofarm d.o.o. i apoteku Z.U. Smilje.

 

 

Članak napisao: Đorđe Stanivuk, IV5

08 Jul 2017 Objavio/la Marina Kuburic, prof.

<< Prethodna stranica 1 2 3 4 Sljedeca stranica>>

Povratak na vrh

Forum! Klik! Wikipedia! Klik!YouTube! Klik!Facebook! Klik!
© COPYRIGHT 2008 ALL RIGHTS RESERVED by MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA http://www.medicinska-skola-bl.net