JU MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA-zvanična web prezentacija

AKTIVNOSTI

Korisničko ime i lozinka:Registruj se   

 

Za postavljanje komentara nije potrebna registracija; ako se sami registrujete, zaštiti ćete svoje ime. Članke mogu objavljivati samo radnici Škole. Podrška u primjeni novih tehnologija u nastavi

AKTIVNOSTI sekcija iz oblasti:

CC-TEAM / ISTORIJA / CIVITAS / MEDICINA I SESTRINSTVO / PRIR. NAUKE / FARMACIJA / EKOLOGIJA / VOLONTERI

STOMATOLOGIJA / STRANI JEZICI / SRPSKI JEZIK / PULS / SPORT / ŠAH / AIKIDO / MAT- FIZ-INF / ŠGERILA / ARHIVA

EKOLOŠKA sekcija

----------------------> Još o ekologiji u EKOLOŠKOM KUTKU: VODA I ZEMLJA<----------------------

 

Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Dana 29.9.2017. godine u Banjoj Luci naš tim “EcoFarm” osvaja prvo mjesto na "Evropskoj noći istraživača", sada već svima poznatom festivalu nauke koji se već par godina održava u nekoliko gradova BiH tj. u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu i Travniku... Naš tim EcoFarm se predstavio  prirodnim preparatima u ekološkoj ambalaži, odnosno preparatima koji su izrađeni od prirodnih sirovina kao što su kokosovo ulje, bijela glina i pčelinji vosak pakovanim u staklo i papir, materijale koji se mogu reciklirati ili kompostirati. 

Drugačiji pristup ovogodišnjoj temi “Kreirajmo bolje sutra” je bio i više nego dovoljan da se naš projekat svidi ne samo sudijama, nego i publici i da donese pobjedu. U sklopu nagrade koju smo osvojile bio je i dvodnevni odlazak u Sarajevo i prisustvo na konferenciji na prestižnom Burch univerzitetu. Tamo smo prisustvovale predavanjima stručnjaka iz različitih oblasti kao što su bioinžinjerstvo, ekonomija, IT tehnologije itd. Pored posjete univerzitetu obišle smo i razne znamenitosti grada Sarajeva i upoznale se sa istorijom i kulturom tog grada. 

Članovi tima: Aneta Stojmenovski, Aleksandra Babić, Marina Lazić, Tijana Miljević, Maja Mirjanić, Doris Jusić, Milica Malinić, Milica Tolimir i Sara Serdar

Tekst napisala:Sara Serdar, IV5

10 Jan 2018 Objavio/la Marina Kuburic, prof.
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

              

               Da li ste se ikada zapitali šta jedete? Kakvog je kvaliteta hrana u našim supermarketima i odakle dolazi? Koliko treba da vjerujemo reklamama koje nam kažu da je baš taj proizvod najzdraviji i potpuno prirodan? Dokumentarni film Food Inc. se bavi problemima hrane u modernom društvu- od genetski modifikovanih usjeva, pesticida, do kontrole multinacionalnih kompanija nad sistemom ishrane. Iako je fokusiran na Sjedinjenje Američke Države, film možemo shvatiti i kao priču iz naše zemlje, usljed velikog uvoza, ali i globalnih trendova. Ipak, i u ovakvom sistemu, postoji nada. Film nema titlove, ali može vam biti ujedno sjajna vježba za engleski jezik.
https://www.youtube.com/watch?v=Cnf9qF4V9Nw

               Home (Dom) je dokumentarni film prepun predivnih snimaka naše planete iz vazduha, koji priča priču Zemlje od njenog nastanka do danas. Home će nam pomoći da shvatimo na kako prelijepom mjestu živimo, ali i kako ga kratkovido i surovo uništavamo, pritom dovodeći u pitanje i svoj opstanak.
https://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU

              Svaki komad plastike ikada napravljen još uvijek postoji. Lagana i jeftina, plastika ima veliku manu- gotovo nemoguće ju je razgraditi. Zbog ljepote komfora, često biramo jednokratne proizvode umjesto onih koji se mogu koristiti mnogo puta. Ali gdje završe sve te plastične boce, kese i kutije? Ovaj video nam govori o tome i kakav efekat imaju na živi svijet. Ono čime se video ne bavi, je da plastika koja završi u vodi ili zemljištu otpušta toksične materije koje mogu da završe u našoj hrani ili vodi. Razmislite o tome sledeći put kada u prodavnici uzmete plastičnu kesu.
https://www.youtube.com/watch?v=4gYRSEJtsYQ

             Današnji svijet obiluje ekološkim problemima. Šta pojedinac može učiniti? Mnogo toga. Sve više mladih ljudi se okreće tzv. zero waste životu, tj. životu bez otpada. Kako im to polazi za rukom, u ovom videu priča Lauren Singer.
https://www.youtube.com/watch?v=pF72px2R3Hg

            Story of stuff projekat nastoji osvijestiti ljude širom svijeta da naš način potrošnje nije održiv, te da je poguban za životnu sredinu. Projekat donosi mini filmove o nerazumnoj potrošnji, flaširanoj vodi, elektroničnim uređajima, kozmetici, ali i rješenjima. Predlažemo da pogledate sve filmove!

https://www.youtube.com/user/storyofstuffproject

Tekst: Marina Kuburić, prof.

 

04 Jun 2016 Objavio/la Psiholog

----------------------> Još o ekologiji u EKOLOŠKOM KUTKU: VODA I ZEMLJA<----------------------

Povratak na vrh

Forum! Klik! Wikipedia! Klik!YouTube! Klik!Facebook! Klik!
© COPYRIGHT 2008 ALL RIGHTS RESERVED by MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA http://www.medicinska-skola-bl.net