-->

JU MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA-zvanična web prezentacija

ZAKLETVA

Sestrinska zakletva

Svečano se obavezujem pred bogom i u prisustvu ovog skupa, da ću provesti ceo svoj život u moralnoj čistoti i da ću se odano baviti svojom profesijom.
Ja ću se uzdržavati od bilo kakvog nekontrolisanog postupka sa bolesnikom i neću svesno primeniti lek koji bi mogao  štetiti.
Sve što je u mojoj moći učiniću da poboljšam nivo svoje profesije i držaću u tajnosti sve lične informacije koje doznajem prilikom obavljanja moga poziva.

Sa punom lojalnošću, do kraja ću pomagati lekaru u njegovom poslu oko bolesnog čoveka.

Ko je Florens Najtingel

Florance Nightingale

Međunarodni dan medicinskih sestara se obeležava 12. maja svake godine u znak sećanja na datum rođenja Florens Najtingel. Florens Najtingel je rođena u Firenci, Italija, 12. maja 1820. godine kao ćerka bogatog veleposednika Vilijama Najtingela. 1851.godine otišla je u Nemačku i nakon završetka školovanja, prijavila se za odlazak u Tursku.U Turskoj se, sa grupom od 38 medicinskih sestara, brinula o ranjenicima. To je bila prva grupa žena koje su kao medicinski radnici otišle na front. Za vreme Krimskog rata organizovala je bolnice i uvela značajne reforme u sanitetsku službu i negu ranjenika i bolesnika. Higijenskim merama uspela je da smanji nepotrebna umiranja u bolnicama. Kada se 1856. godine vratila u Englesku, već je bila nacionalna heroina. Otvorila je prvu službu za medicinske sestre. Njene učenice su kasnije otvorale škole takvog tipa u mnogim zemljama.
Do kraja svog života se zalagala za napredak struke medicinskih sestara i prava žena. Umrla je u Londonu, 13. avgusta 1910. godine.
U Beogradu je 1924. godine izašla prva generacija medicinskih sestara.
Prvi kongres diplomiranih sestara Kraljevine Jugoslavije održan je početkom jula, po starom kalendaru, 1930. godine, godinu dana nakon osnivanja Saveza jugoslovenskih diplomiranih nudilja. Kongres je održan u velikoj sali Crvenog krsta u Beogradu uz prisustvo 141 sestre koliko ih je diplomiralo za skoro 7 godina postojanja škola u Kraljevini. Sestre su u Beograd dolazile organizovano u svojim plavim i sivim uniformama što je izazvalo veliko interesovanje Beograđana. Kongresu su prisustvovale i sestre religioznog reda. Kongres je otvorila i pozdravila predsednica Nikica-Nina Bovolini. Ona je bila jedna od 18 prvih učenica škole za nudilje u Beogradu, koja je osnovana 23. decembra 1921.godine.

Tekst i fotografija preuzeti sa sajta: http://medicor.wordpress.com

Hipokratova zakletva koja je usvojena u Ženevi 1946. godine:

U času kada stupam među članove ljekarske profesije svečano obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti.

Prema svojim učiteljima sačuvaću dužnu zahvalnost i poštovanje.

Svoj poziv ću obavljati savjesno i dostojanstveno.

Najveća briga će mi biti zdravlje mog bolesnika.

Poštovaću tajne onoga ko mi se povjeri.

Održavaću svim svojim silama čast i plemenite tradicije ljekarskog zvanja.

Moje kolege će biti braća.

U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene uticati nikakvi obziri, vjera, nacionalnost, rasa, politička ili klasna pripadnost.

Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog početka.

I pod prijetnjom neću popustiti da se iskoriste moja medicinska znanja, suprotna zakonima humanosti.

Ovo obećavam svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast.

Tekst preuzet sa sajta: http://medicor.wordpress.com

Povratak na vrh

Forum! Klik! Wikipedia! Klik!YouTube! Klik!Facebook! Klik!
© COPYRIGHT 2008 ALL RIGHTS RESERVED by MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA http://www.medicinska-skola-bl.net