Pogledajte filmove o Ekologiji @ 04 Jun 2016

              

               Da li ste se ikada zapitali šta jedete? Kakvog je kvaliteta hrana u našim supermarketima i odakle dolazi? Koliko treba da vjerujemo reklamama koje nam kažu da je baš taj proizvod najzdraviji i potpuno prirodan? Dokumentarni film Food Inc. se bavi problemima hrane u modernom društvu- od genetski modifikovanih usjeva, pesticida, do kontrole multinacionalnih kompanija nad sistemom ishrane. Iako je fokusiran na Sjedinjenje Američke Države, film možemo shvatiti i kao priču iz naše zemlje, usljed velikog uvoza, ali i globalnih trendova. Ipak, i u ovakvom sistemu, postoji nada. Film nema titlove, ali može vam biti ujedno sjajna vježba za engleski jezik.
https://www.youtube.com/watch?v=Cnf9qF4V9Nw

               Home (Dom) je dokumentarni film prepun predivnih snimaka naše planete iz vazduha, koji priča priču Zemlje od njenog nastanka do danas. Home će nam pomoći da shvatimo na kako prelijepom mjestu živimo, ali i kako ga kratkovido i surovo uništavamo, pritom dovodeći u pitanje i svoj opstanak.
https://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU

              Svaki komad plastike ikada napravljen još uvijek postoji. Lagana i jeftina, plastika ima veliku manu- gotovo nemoguće ju je razgraditi. Zbog ljepote komfora, često biramo jednokratne proizvode umjesto onih koji se mogu koristiti mnogo puta. Ali gdje završe sve te plastične boce, kese i kutije? Ovaj video nam govori o tome i kakav efekat imaju na živi svijet. Ono čime se video ne bavi, je da plastika koja završi u vodi ili zemljištu otpušta toksične materije koje mogu da završe u našoj hrani ili vodi. Razmislite o tome sledeći put kada u prodavnici uzmete plastičnu kesu.
https://www.youtube.com/watch?v=4gYRSEJtsYQ

             Današnji svijet obiluje ekološkim problemima. Šta pojedinac može učiniti? Mnogo toga. Sve više mladih ljudi se okreće tzv. zero waste životu, tj. životu bez otpada. Kako im to polazi za rukom, u ovom videu priča Lauren Singer.
https://www.youtube.com/watch?v=pF72px2R3Hg

            Story of stuff projekat nastoji osvijestiti ljude širom svijeta da naš način potrošnje nije održiv, te da je poguban za životnu sredinu. Projekat donosi mini filmove o nerazumnoj potrošnji, flaširanoj vodi, elektroničnim uređajima, kozmetici, ali i rješenjima. Predlažemo da pogledate sve filmove!

https://www.youtube.com/user/storyofstuffproject

Tekst: Marina Kuburić, prof.

 


News powered by CuteNews - http://cutephp.com

JU Medicinska škola Banja luka - http://medicinska-skola-bl.net