Стазама Петра Кочића-Волонтерска секција @ 11 Dec 2015

СТАЗАМА ПЕТРА КОЧИЋА
МЕДИЦИНСКА ШКОЛА БАЊА ЛУКА
ВОЛОНТЕРСКА  СЕКЦИЈА

Млади људи из Волонтерске секције Медицинске школе су кренули Стазама Петра Колића, заједно са својом професорицом.Чувајући, а и оживљавајући тако праве вриједности нашег народа. Својим талентимa, умјетничким даром, ученици кроз манифестације и приредбе показују шта је то добро, добро у људима. И да се само уз праве вриједности може очувати духовно насљеђе коју су нам оставили преци.
  Етно група Божур, која је у сколпу секције, броји талентоване пјеваче и музичаре који на свом репертоару имају пјесме које су вриједне (етно музика, kосовске и народне пјесме, као и све пјесме које су вриједне на нашем простору). Такође је ту и секција Змијањског веза, гдје су младе ученице са проф. Славком Пантелић већ одрадиле изложбу за Музеј савремене умјетности  Бања Лука.
   Ту су и ученици који пишу, сликају, те имају своје изложбе, присуствују бројним умјетничким манифестацијама (изложбе, књижевне вечери), тако се одазивају на промоције здравља, те посјете разним удружењима за заштиту здравља (центар за ментално здравље, геријатријски центар).
 
  И тако остајући у нади да ће добити подршку органа власти, Министарства просвјете и културе, ученици ће и даље, његујући своје таленте, чувати праве вриједности од заборава!!!

ГОВОРИ ЗЕМЉО!
Говори земљо! Гдје су сви они?
Што су нам чували све ово наше;
Да л' им име и данас звони,
и чувамо ли оно што нам у аманет даше?!
 
Говори земљо великих људи!
Јесу ли живи јунака вали,
и зашто омладина за њима не жуди;
што су им погледи а и кораци мали?
 
Говори земљо наших отаца!
Зашто нам књига у заборав пада,
и све што је вриједило данас се баца,
и као да опет окупатор влада!
 
Говори земљо храбрих пјесника!
Хоће ли их икад вратити тај хладни вјетар?
Па да процвјетају попут прољећних вјесника;
да нам  се роди нови Алекса, Бранко или Петар!!!

Марија Ђурић, III2

ЗМИЈАЊЕ

О, Змијању са и испод њега,
са тог лијепог планинскога бријега,
гдје  вјетрови увијек пире јаче,
ту је душа и срце Мањаче!
 
О, Змијању са и испод њега,
снијег  пропланка и јесења жега;
све љепоте,стада и пастири,
тамо звоне цркве, манастири.
 
О, Змијању са и испод њега,
нема таквог каура ни бега,
којег Кочић побиједио није,
да Стричиће вјечно Сунце грије!
 
О, Змијању са и испод њега,
сјетивши се Божића и снијега,
све би он то уткао у књигу,
своју срећу, патњу, тугу, бригу.
 
О, Змијању са и испод њега,
живљаше му и отац и деда,
не стидивши се свог рода и села,
Петра нема, али живе дјела!
 
                      Марија Ђурић, III2

 

МЛАДИ И ТУРИЗАМ

   Мало смо се изгубили у овој журби ка модерном животу. Толико да губимо многе важне ствари, и још горе, губимо вриједне ствари. Заборављамо бити добри људи, поштени људи, заборављамо бити ЉУДИ.
   Млади се окрећу за тим чудним животом, живот им пролази брзо, неквалитено, узалудно. Постају безосјећајни, замрли, уморни од самих себе.
   Но, увијек постоји трачак наде, увијек има оних који барем мало или мало више чувају те вриједне ствари. Чувајући их, чувају и себе од пропадања у ту провалију коју сами стварамо.
   Тако се оформе групице младих људи са амбицијом да својим знањем, талентом покажу другима да је итекако могуће живјети нормално, лијепо, градити везе љубави, поштења, искрености кроз дјела, игру, пјесму, дружење и др.
  Такву једну групицу основала је проф.Славка Пантелић, у Медицинској школи Бања Лука, под називом Волонтерска секција. И тако већ неколико година ови млади људи заједно са професорицом оживљавају праве вриједности овог друштва. Његујући традицију, обичаје и цјелокупну нашу умјетност, сликарство, представе, књижевност. Свој таленат ученици показују кроз игре, пјевање, цртање, писање, па и ручну радиност.
   Већ неколико година секција је посвећена лику и дјелу Петра Кочића. Кроз пројекат Стазама Петра Кочића, којег промовишу сваке године у Стричићима, Гомионици и парку Петар Кочић у Бањој Луци. Квалитетан програм обогаћен даром младих, и савјетима старијих,овај труд и рад препознли су људи из удружења Змијање, те су неке од ученика позвали на учешће у 50.Кочићевом збору, што се и десило ове године.
    Пробудивши то добро у младима, професорица се изборила за многе ствари како би помогла надареним ученицима који жуде за правим, часним и поштеним животом, у којем ће владати праве вриједности.

   И оживљавајући лик и дјело нашег великана, Коче, његовог Давида, јазавца, Јаблана ученици су заједно са професорицом дошли на идеју о промоцији Петра Кочића, јазавца, Јаблана кроз туризам града Бања Лука. Ученици би уз подршку града и туристичке организације, радили промоције оног што је наше, а то су сигурно наши великани, као што су П.Кочић, Б.Ћопић и др. Својим трудом и радом, а прије свега раскошним талентом који итекако треба подржати, су то заскужили. Да им се да простор-прилика да представљајући умјетност, привуку пажњу других, нарочито младих, и да заједничким снагама очувају праве вриједности. И самим тим затрпају ту провалију, тај вртлог који нас вуче доље, и ако паднемо у њега мораћемо се срамити јер ништа добро нисмо оставили својим потомцма.

    Зато молимо цијењену господу из власти, општине, туристич.организације града да подрже младе таленте, и тако сачувају духовно благо града. Ученици ће им бити захвални.
 
Волонтерска секција
Медицинска школа Бања Лука

 

 


News powered by CuteNews - http://cutephp.com

JU Medicinska škola Banja luka - http://medicinska-skola-bl.net