JU MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA-zvanična web prezentacija

AKTIVNOSTI

...PROJEKTI, TAKMIČENJA, SEKCIJE, VANNASTAVNE AKTIVNOSTI, PUTOVANJA...

 

Korisničko ime i lozinka:Registruj se   

 

Za postavljanje komentara nije potrebna registracija; ako se sami registrujete, zaštiti ćete svoje ime. Članke mogu objavljivati samo radnici Škole. Podrška u primjeni novih tehnologija u nastavi

AKTIVNOSTI sekcija iz oblasti:

CC-TEAM / ISTORIJA / CIVITAS / MEDICINA I SESTRINSTVO / PRIR. NAUKE / FARMACIJA / EKOLOGIJA / VOLONTERI

STOMATOLOGIJA / STRANI JEZICI / SRPSKI JEZIK / PULS / SPORT / ŠAH / AIKIDO / MAT- FIZ-INF / ŠGERILA / ARHIVA

 

Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Učenici III5 (farmaceutski tehničar) sa Adrijanom Malenčić, prof. dana 19.5.2016. godine, posjetili su bolničku apoteku Univerzitetskog kliničkog centra RS i upoznali se sa radom u apoteci (apoteka zatvorenog tipa). Apoteka snabdjeva sve klinike u RS potrebnim lijekovima sa bolničke liste lijekova, sanitetskim i potrošnim materijalom, medicinskim i dijagnostičkim sredstvima.
U apoteci se nalazi posebna prostorija gdje se u sefovima čuvaju narkotična sredstva (metadon, petidin, morfin, fenobarbiton i dr.) i strogo vodi evidencija o izdavanju ovih lijekova u Knjizi za narkotčna sredstva.
Za liječenje HIV-a i Hepatitisa C koristi se moderna terapija, kao u EU i SAD-u, a za autoimuna oboljenja (Kronova bolest i psorijatični dermatitis) biološka terapija, za koje se lijekovi nalaze isključivo u apoteci UKC u cijeloj RS.
Apoteka ima sterilni blok, gdje se pripremaju prečišćena i sterilna voda i sterilni preparati (povidon-jod, borna kiselina, natrijum-citrat i dr.), i laboratoriju, gdje se vrši analiza vode, a u skorije vrijeme i analiza polaznih sirovina, kao i izrada magistalnih preparata (rastvora, kremova i vagitorija). U laboratoriji se nalazi i laminarna komora u kojoj se izrađuju sterilne kapi i masti za oči (etakridin laktat, tetrakain, sulfacetamid-natrijum, pilokarpin i dr.).

Tekst: Đorđe Stanivuk- III5, Adrijana Malenčić, prof.

Foto: učenici

25 Jun 2016 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Manifestaciji „STAZAMA PETRA KOČIĆA” se organizuje svake godine u okviru redovnih aktivnosti VOLONTERSKE SEKCIJE Medicinske škole Banja Luka. U sklopu ove manifestacije učenici – članovi sekcije obilaze manastir Gomionicu, kuću Petra Kočića, kao i školu koja u njegovu čast nosi ime „Petar Kočić” u Stričićima, trudeći se da svojim sposobnostima kroz književni rad, glumu, pjesmu etno grupe „Božur”, slikarstvo i Zmijanjskim vezom, pridobiju pažnju i interesovanje svih osnovaca i srednjoškolaca, tačnije svih koji su u nasljedstvo dobili čistu i nepokolebljivu istinu, nazvanu tradicija i pripadnost zavičaju, za njegovanjem suštinskog i istinitog u svima nama, a to je naše ognjište, sa stamenim osnovama na zmijanjskom tlu.

OVOGODIŠNJA MANIFESTACIJA BILA JE POSVEĆENA STOGODIŠNJEM POMENU PETRU KOČIĆU, čime je obilježen vijek od smrti jednog od najznačajnijih pisaca srpske književnosti.

Ova manifestacija ima za cilj da duhovno i kulturno uzdiže društvo i da zaštiti od zaborava jedan narod, njegovu kulturu, jezik i običaje, da prkosi očnjaku vremena i ne dozvoli mu da razdere goblen koji prikazuje lik i djelo velikog virtuoza i revolucionara Petra Kočića. Na svom putu, ovi mladi prate stope svojih predaka, utiskuju u svoju ličnost ljubav prema zavičaju, narodu, vjeri, tradiciji i kulturi. Svojom pjesmom, igrom, riječima i vjerom boje sumorne i društveno teške dane u ono što nadjačava sve okvire političkog materijalizma i površnost ljudskog bića.

Svojim ponosnim korakom koračaju preko rascvjetalih polja Zmijanja koja odišu mirisom tamjana, djetinjstva, mirisom istorije i tragova prošlosti, u nadi da će oživjeti vihore ljepših vremena i da se ispod Kočićeve zastave i grba, ispod njegovog pera i pogleda, nikad neće ugasiti zvijezda mira i blagostanja.

Tekst: Srđan Kovačević, III7, download 

Foto: preuzeto iz medija

Najava Manifestacije / Još o projektu / Marija Đurić (III2) o projektu / "Za majku Maru"-Marija Đurić / Program / O volonterima

 

24 Jun 2016 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

               Nastavlja se serija kreativnih ispada u organizaciji Savjeta učenika JU Medicinske škole (Drago Mikić, III1). Drugi po redu je izveden 11. 05. 2016. godine u Domu omladine s početkom u 20.00 časova, pod zvaničnim nazivom KREATIVNI ISPAD 2.  

           Dramsko-prevodilačka sekcija (Engleski jezik, dr Minja Golubović, prof.) se ovaj put predstavila kratkim školskim videom "About Cigarettes", u kojem je na izvjestan provokativno-edukativan način uzburkana tema o mračnim i onim manje mračnim stranama pušenja; kroz mini predstavu "Ich kann singen", izvedenu od strane Deutschklub-a (Njemački jezik, Dejana Maličević, prof.), je, pod plaštom šaljivog talent-show skeča, zapravo obrađena tema o varljivim stranputicama samopouzdanja, dok se Recitatorsko-dramska sekcija (Srpski jezik, Aleksandra Tatić, prof.), pored izložbe učeničkih likovnih radova, predstavila i mnoštvom upečatljivih, razigranih i dinamičnih pjevačkih, recitatorskih i plesnih izvedbi, koje su izazvale sjajnu reakciju brojne publike. Kroz program nas je, na specifičan poetski način, vodila učenica Danijela Regojević (III7). 

         U iščekivanju Kreativnog ispada 3...:-)

KREATIVNI ISPAD 1

19 Jun 2016 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka


                 

        Na poziv Ministarstva prosvjete i kulture uputili smo se u Donju Gradinu da prisustvujemo obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac. Imali smo priliku da pogledamo izložbu  likovnih radova učenika srednjih i osnovnih škola na temu „Jasenovac“ i da prisustvujemo dodjeli nagrada  za najbolje literarne i likovne radove. Među najboljim likovnim radovima izloženi su i radovi naših učenika Srđana Kovačevića iz III7 i Đordja Stanivuka iz III5 odjeljenja. Poslije polaganja vijenaca na grobnom polju „Topole“, prisustvovali smo parastosu svim žrtvama jasenovačkog logora, kao i obraćanju najviših zvaničnika Republike Srpske, Srbije i predstavnika Jevreja i Roma.
     Osim članova Istorijske sekcije u proširenom sastavu, žrtvama jasenovačkim poklonili su se  direktor, Vladimir Jagodić, i  nekoliko radnika Medicinske škole.
 

Tekst: Branka Štrbac, prof.
Fotografije: Branka Štrbac, prof.

 

06 Jun 2016 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

05 Jun 2016 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

              

               Da li ste se ikada zapitali šta jedete? Kakvog je kvaliteta hrana u našim supermarketima i odakle dolazi? Koliko treba da vjerujemo reklamama koje nam kažu da je baš taj proizvod najzdraviji i potpuno prirodan? Dokumentarni film Food Inc. se bavi problemima hrane u modernom društvu- od genetski modifikovanih usjeva, pesticida, do kontrole multinacionalnih kompanija nad sistemom ishrane. Iako je fokusiran na Sjedinjenje Američke Države, film možemo shvatiti i kao priču iz naše zemlje, usljed velikog uvoza, ali i globalnih trendova. Ipak, i u ovakvom sistemu, postoji nada. Film nema titlove, ali može vam biti ujedno sjajna vježba za engleski jezik.
https://www.youtube.com/watch?v=Cnf9qF4V9Nw

               Home (Dom) je dokumentarni film prepun predivnih snimaka naše planete iz vazduha, koji priča priču Zemlje od njenog nastanka do danas. Home će nam pomoći da shvatimo na kako prelijepom mjestu živimo, ali i kako ga kratkovido i surovo uništavamo, pritom dovodeći u pitanje i svoj opstanak.
https://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU

              Svaki komad plastike ikada napravljen još uvijek postoji. Lagana i jeftina, plastika ima veliku manu- gotovo nemoguće ju je razgraditi. Zbog ljepote komfora, često biramo jednokratne proizvode umjesto onih koji se mogu koristiti mnogo puta. Ali gdje završe sve te plastične boce, kese i kutije? Ovaj video nam govori o tome i kakav efekat imaju na živi svijet. Ono čime se video ne bavi, je da plastika koja završi u vodi ili zemljištu otpušta toksične materije koje mogu da završe u našoj hrani ili vodi. Razmislite o tome sledeći put kada u prodavnici uzmete plastičnu kesu.
https://www.youtube.com/watch?v=4gYRSEJtsYQ

             Današnji svijet obiluje ekološkim problemima. Šta pojedinac može učiniti? Mnogo toga. Sve više mladih ljudi se okreće tzv. zero waste životu, tj. životu bez otpada. Kako im to polazi za rukom, u ovom videu priča Lauren Singer.
https://www.youtube.com/watch?v=pF72px2R3Hg

            Story of stuff projekat nastoji osvijestiti ljude širom svijeta da naš način potrošnje nije održiv, te da je poguban za životnu sredinu. Projekat donosi mini filmove o nerazumnoj potrošnji, flaširanoj vodi, elektroničnim uređajima, kozmetici, ali i rješenjima. Predlažemo da pogledate sve filmove!

https://www.youtube.com/user/storyofstuffproject

Tekst: Marina Kuburić, prof.

 

04 Jun 2016 Objavio/la Psiholog
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Od 19. do 21. aprila 2016. godine održana je  18. Međunarodna izložba ideja, inovacija i stvaralaštva "INOST mladih 2016". Na ovoj tradicionalnoj izložbi, koja je ove godine bila posvećena 160. godišnjici rođenja Nikole Tesle, učestvovalo je oko 500 autora sa 300 eksponata. Ca ciljem da doprinese razvoju tehničke kulture, inovatorstva i preduzetništva kod mladih, Nova banka je podržala realizaciju izložbe i nagradila najbolje đake osnovnih i srednjih škola.

Visoko rangirano 2.mjesto je zauzeo učenik JU Medicinske škole (Banja Luka) Đorđe Stanivuk (lll5) i Milica Pašić, profesor Srpskog jezika i književnosti, kao mentor.

U prilogu je nagrađeni likovni rad.

Tekst je većinom preuzet sa FB-stranice Nove banke.

Više na web stranici INOST-a...

02 May 2016 Objavio/la deJAna_admin

<< Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Sljedeca stranica>>

Povratak na vrh

Forum! Klik! Wikipedia! Klik!YouTube! Klik!Facebook! Klik!
© COPYRIGHT 2008 ALL RIGHTS RESERVED by MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA http://www.medicinska-skola-bl.net