JU MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA-zvanična web prezentacija

AKTIVNOSTI

...PROJEKTI, TAKMIČENJA, SEKCIJE, VANNASTAVNE AKTIVNOSTI, PUTOVANJA...

 

Korisničko ime i lozinka:Registruj se   

 

Za postavljanje komentara nije potrebna registracija; ako se sami registrujete, zaštiti ćete svoje ime. Članke mogu objavljivati samo radnici Škole. Podrška u primjeni novih tehnologija u nastavi

AKTIVNOSTI sekcija iz oblasti:

CC-TEAM / ISTORIJA / CIVITAS / MEDICINA I SESTRINSTVO / PRIR. NAUKE / FARMACIJA / EKOLOGIJA / VOLONTERI

STOMATOLOGIJA / STRANI JEZICI / SRPSKI JEZIK / PULS / SPORT / ŠAH / AIKIDO / MAT- FIZ-INF / ŠGERILA / ARHIVA

 

Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka


U  Banskom dvoru je 25.2.2019. godine otvorena izložba “Ratni foto-reporter Rista Marjanović” i premijerno je prikazan dokumentarni film “Rado ide Srbin u vojnike”, koji govori o njegovom nastojanju da kamerom ovjekovječi borbu za opstanak i herojstvo srpskih vojnika u Prvom svjetskom ratu. Rista Marjanović je prvi srpski foto-reporter koji je snimao i u balkanskim ratovima.
Ovaj događaj u Banskom dvoru su, svojim prisustvom, uveličali članovi Istorijske sekcije naše škole, u pratnji Branke Štrbac, i direktor, Vladimir Jagodić.
 

Tekst: Branka Štrbac, prof.
Fotografije: Dušan Kos i Branka Štrbac

 

28 Feb 2019 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Prisustvovali smo obilježavanju  sedamdeset sedme godišnjice stradanja 52 učenika u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u Šargovcu, koje su ustaše ubile na zvjerski način, bez ispaljenog metka, 7. februara 1942. godine. Ispred škole je održan  parastos ubijenoj djeci, a zatim je glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske, Radenka Ševa, u prostorijama škole izvela potresnu dramu “Priča koja luta svietom”, prema tekstu Tihomira Levajca.
Poslije izvođenja monodrame istakla je da ovaj slučaj ima tri sloja. Prvi je monstruozno ubijanje srpske djece, drugi je što su katolička djeca natjerana da to sve gledaju i treći 70 godina ćutanja o zločinu. „ Ono, vrieme, što bude više prolazilo, priča o poklanoj djeci sve će češće svietom lutati i sve će više ljudsku savijest peći“. (Tihomir Levajac, 2016)


Tekst: Branka Štrbac, prof.
Fotografije: Marko Suvajac i Branka Štrbac

 

10 Feb 2019 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

U Banskom dvoru je 21.11.2018. godine obilježen  Dan ulaska srpske vojske u Banjaluku prije 100 godina. Svečanoj akademiji prisustvovali su i učenici naše škole (njih dvadeset dvoje), u pratnji profesora istorije, Branke Štrbac, i tako dali svoj doprinos očuvanju slavne istorije srpskog naroda.

Tekst: Branka Štrbac, prof.
Fotografije: prisutni učenici

 

30 Nov 2018 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Поводом стогодишњице завршетка Првог свјетског рата, чланови Историјске секције су припремили изложбу која се састоји од 23 фотографије личности које су обиљежиле рат. Прве фотографије су везане за Сарајевски атентат. Највише мјеста посвећено је личностима које су водиле ослободилачки рат, а дио и покретачима свјетског рата и  великих офанзива на Србију и Црну Гору. Посебно мјесто заузима Арчибалд Рајс, који је извјештавао свијет о злочинима бугарске и аустроугарске војске над Србима, као и жене борци, Милунка Савић и Флора Сандс, једина жена официр српске војске у Првом свјетском рату. У другом дијелу изложбе је фотографија Момчила Гаврића, најмлађег поднаредника свих времена, као и пјесника Милутина Бојића.
Текст: Бранка Штрбац, проф.
Фотографија: Анастасија Девић

 

19 Nov 2018 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

U petak,15.12.2017. godine održano je finale takmičenja "Najbolja tehnološka inovacija 2017" u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. Najbolja tehnološka inovacija se dugi niz godina održava na teritoriji Republike Srbije i na teritoriji Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom nauke i tehnologije Republike Srpske.

Učenici nase škole su postigli sjajan rezultat i dokazali da su spremni na razne izazove. Farmaceutski tehničari III-6, prijavili su se sa dva tima : "KAM-tim" (Andrea Milaković, Milan Krnojelac, Kristina Kunić) i "Creative girls VNT" (Tanja Gigović, Valentina Knezević, Nevena Branković). Nakon prolaska kroz nekoliko eliminacionih krugova održanih u Srbiji, gdje su oba tima osvojila maksimalan broj bodova, "Creative girls VNT" su se odlično predstavile u polufinalu sa svojom inovacijom "Practicus stalacus - Stalak za epruvete".

U finale je prošlo 6 timova, medju kojima je i "KAM-tim" sa inovacijom DAY-PILL MASK, odnosno Preklopnom maskom za mobilni telefon sa spremnikom za tablete i alarmnom aplikacijom. KAM-tim je osvojio treće mjesto u finalu, bronzanu plaketu te novčanu nagradu kao podsticaj za dalji razvoj inovacije. Svi timovi su do finala imali organizovane brojne konsultacije i obuke u Inovacionom centru Banja Luka kao vid edukacije. 

Snimak finala takmičenja "Najbolja tehnoloska inovacija 2017" mozete pogledati klikom na link. * VIDEO : http://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=73798

Tekst napisala: Andrea Milaković, III 6

14 Jun 2018 Objavio/la Marina Kuburic, prof.
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

      

      Povodom  Svjetskog dana knjige koji se obilježava 23.aprila Literarna sekcija naše škole koju vodi prof. Bogdan Lakić pripremila je jednu manju izložbu u hodniku škole i organizovala razmjenu knjiga među učenicima.
     Literarna sekcija je za izložbu pripremila i dva časopisa GRAMATIK i AZBUKOSLOVIJE gdje su se učenici (ali i profesori) mogli podsjetiti najčešćih grešaka u jeziku i pri tom još jednom u podsjećanju zaokružiti najznačajnija pravopisna i gramatička pravila. Svi učenici su mogli da iskoriste mogućnost da na panoima napišu svoja mišljenja o pismenosti danas, ali i o knjizi i čitanju.
      Izložba je trajala 30 dana i za to vrijeme zapažena je prilična razmjena knjiga (razmjenjeno je oko 100 knjiga).  

Tekst i fotografije: Članovi Literarne sekcije 

 

13 May 2018 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Učenici i radnici naše škole su u nedjelju 15.04.2018.godine prisustvovali centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Spomen području Donja Gradina, najvećem stratištu koncentracionog logora Jasenovac.

16 Apr 2018 Objavio/la deJAna_admin

<< Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 16 ... 18 Sljedeca stranica>>

Povratak na vrh

Forum! Klik! Wikipedia! Klik!YouTube! Klik!Facebook! Klik!
© COPYRIGHT 2008 ALL RIGHTS RESERVED by MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA http://www.medicinska-skola-bl.net