JU MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA-zvanična web prezentacija

AKTIVNOSTI

...PROJEKTI, TAKMIČENJA, SEKCIJE, VANNASTAVNE AKTIVNOSTI, PUTOVANJA...

 

Korisničko ime i lozinka:Registruj se   

 

Za postavljanje komentara nije potrebna registracija; ako se sami registrujete, zaštiti ćete svoje ime. Članke mogu objavljivati samo radnici Škole. Podrška u primjeni novih tehnologija u nastavi

AKTIVNOSTI sekcija iz oblasti:

CC-TEAM / ISTORIJA / CIVITAS / MEDICINA I SESTRINSTVO / PRIR. NAUKE / FARMACIJA / EKOLOGIJA / VOLONTERI

STOMATOLOGIJA / STRANI JEZICI / SRPSKI JEZIK / PULS / SPORT / ŠAH / AIKIDO / MAT- FIZ-INF / ŠGERILA / ARHIVA

 

„ЈА ГРАЂАНИН“ ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ДЕМОКРАТИЈЕ

У оквиру пројекта „Ја грађанин“, a у организацији CIVITAS-a ученици Mедицинске школе претходних мјесеци радили су на више различитих пројеката. На школском такмичењу које је одржано 14.3.2015. године у нашој школи ми, ученици III5 (фармацеутски техничари), освојили смо прво мјесто. Чланови комисије коју су чинили професори демократије из наше школе од осам пројеката оцијенили су наш као најбољи. Осим што су препознали наш труд и рад, дали су нам и сугестије за наставак нашег истраживања.  
Наше одјељење као проблем уочило je постојање паса луталица на улицама нашег града. Ти напуштени пси свакодневно лутају улицама Бањалуке, а када се удруже у чопоре представљају још већу опасност. Овај проблем смо истражили и дошли до запрепашћујућих података. На Клиници за инфективне болести, КБЦ Бањалука, сазнали смо да се на годишњем нивоу изврши око 650 прегледа због напада пса, а уколико узмемо у обзир да се вакцина против бјеснила прима у три дозе, у току године прегледа се 200-250 пацијената.  
Напади паса угрожавају, како физичко тако и психичко здравље људи. Као једна од посљедица настаје и кинофобија, страх од паса, која се због лошег искуства са једним псом генерализује на све псе. Такође посљедице по физичко здравље су велике. Пси су преносиоци разних болести. Људи могу да се заразе угризом, огреботином, или контактом са слином, мокраћом или изметом зараженог пса. Тако се преносе различита паразитарна обољења. А забиљежен је и случај дијабетеса који је настао изазван стресом због напада пса. Међутим највећи проблем представља бјеснило које, уколико се не открије на вријеме, доводи до леталног исхода. 
Посјетили смо надлежне установе и као и обично многа врата су нам остала затворена (комунална полиција, азил за псе). Ми сматрамо да би добар корак у рјешавању овог проблема било отварање већег азила у близини града. Штавише, како смо сазнали у хигијеничарској служби града Бањалука, пројекат за овај азил постоји. Али, већ 11 година по том питању ништа није учињено. Према информацијама које смо добили новац за изградњу новог азила износи 2 милиона конвертибилних марака.  
 

Чланак написала Јована Тодоровић, ученица III5

Komentari 0
15 Apr 2015 Objavio/la: Marina Kuburic, prof.

Povratak na vrh

Forum! Klik! Wikipedia! Klik!YouTube! Klik!Facebook! Klik!
© COPYRIGHT 2008 ALL RIGHTS RESERVED by MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA http://www.medicinska-skola-bl.net